Wednesday, 22 May 2013

kari ikan (tanpa santan)


kari ikan ....sesuai bagi yg ingin mengurangkan kolestrol

Bahan-bahannya :-

3  ekor ikan pelaling@kembung
-boleh gunakan sayur-terung @ bendi
6  camb rempah kari - dibancuh pekat dgn air (keluarga saya lebih suka rempah baba's)
1  biji bawang besar     ]       kedua2nya
2  ulas bawang putih   ]       diris halus
1  camt biji halba campur
1  tangkai daun kari
asam jawa (sebulat buah ping pong,dibancuh dgn air 1 liter air)
1/2cawan minyak

Caranya:-

1.  Panaskan minyak.Tumis bawang besar,bawang putih,biji halba campur dan daun kari.
2.  Apabila bawang n rencah lain dah kekuningan,masukkan rempah yg telah dibancuh.
3.  Kacau hingga naik minyak.Letakkan sayuran samaada terung @ bendi.Jika kering sangat,rempah
    tersebut tambahkan sedikit air,agar sayur lembut.
4.  Kemudian bolehlah dituangkan air bancuhan asam jawa dan seterusnya ikan.
5. Garam dan perasa bolehlah diletakkan mengikut selera.Biar sampai kuah mendidih dan pastikan
    ikan masak secukupnya.


#tanpa menggunakan santan,kari ikan ini juga sesuai utk mereka yg ingin krgkan kolestrol.

                                                    

No comments :

Post a Comment