Wednesday, 10 April 2013

sAusage mAsak kiCap

SAUSAGE MASAK KICAP


Bahan-bahanya:-

12   batang sausage(dipotong 3)
1     camb rempah kari ayam
4     camb kicap pekat
1/2  camb cili boh

bahan (b)
1     biji bawang besar       }
2     ulas bawang putih     } bahan2 ini dihiris nipis
1/2  inci halia                    }
1     biji buah pelaga
1     biji bunga lawang
sedikit kayu manis,

bahan(c)
3     camb minyak masak
1     cawan air asam jawa
1/4  cawan air
garam + perasa

caranya:-

1.Goreng sausage yg telah dipotong terlebih dahulu.
2.Panaskan minyak.Tumiskan bahan2(b).
3.Agak kekuningan bahan2(b),letakkan rempah bersama cili boh.Kacau bersama 1/4 cawan air.
4.Pecah minyak,letakkan air asam jawa bersama kicap pekat. 
5.Setelah dikacau sebati,bolehlah diletakkan sausage yg tlh digoreng.
6.Pastikan garam + perasa mengikut selera.
7.Mendidih,bolehlah diangkat n dihidangkan.












No comments :

Post a Comment