ayam masak halia
Bahan-bahanya:-
300 gm isi ayam (dipotong kecil)
2 biji bawang besar(dihiris)
1 inci halia (dipotong spt btg mancis)
2 ulas bawang putih(dihiris)
1 cawan minyak masak
3 camb air asam jawa
garam + perasa secukup rasa.
caranya:-
1. Panaskan minyak didlm kuali.Ayam hendaklah digaulkan dgn sedikit garam(mengelakkan melekat
dikuali).Goreng ayam dlm 5 minit jer (sentiasa alih2kan ayam dlm kuali ,supaya sekata masaknya)
2. Tutup api.Asingkan ayam yg tlh separuh masak tadi ke tepi.Toskan minyak.
3...Letakkan minyak lebihan tadi sebyk 3 camb dlm kuali semula.
4. Panaskan semula kuali.Letak bahan2 tumisan spt bawang besar,halia dan bawang putih.
5. Setelah agak kekuningan bahan2 tadi,letak semula ayam yg digoreng separuh masak tadi.
6. Masukkan air asam jawa,.kacau ,biar sebati.Boleh juga ditambah sedikit air jika terlalu kering@ayam tidak masak secukupnya.
7. Pastu bolehlah dimasukkan garam +perasa mengikut selera.
8. Bila semua sudah sebati,.....bolehlah dihidangkan.
*kalau suka pedas,bolehlah dimasukkan cili api ,ketika memasukkan air asam jawa.
*kalau suka cili kering.....hendaklah digoreng garing terlebih dahulu kemudian baru letak bahan2 utk
ditumis
HI 2025
8 months ago


























No comments :
Post a Comment