BUBUR LAMBUK @BUBOQ KANJI
1/2 kg daging lembu - direbus terlebih dahulu(dicincang)
5 pot beras - dimasak lembik(dlm rice cooker)
bahan-bahan (a)
2 labu bawang besar - dptg 4
4 ulas bawang putih -
1 inci halia - dihirs kasar
3 camb udang kering
3 camb rempah kurma
-bahan2 (a) >> dikisar halus
2 ltr air biasa dicampur bersama air rebusan daging
3 camb minyak masak
1/2 ltr santan
-bahan penumis>> kayu manis,,buah pelaga,bunga lawang
-bahan perasa >> garam
-bahan hiasan >>bawang goreng,daun sup@daun bawang
caranya :-
1.Letakkan minyak dlm periuk - panas- tumiskan bahan2 penumis
2.Bahan2 yg dikisar halus - pecah minyak
3.Air - mendidih - daging yg dicincang - nasi
4.Bila sudah agak kering dan nasi dah jadi bubur bolehlah diletakkan santan
5.Tambah perasa mengikut selera - mendidih-dah boleh dihidangkan.
*bubur lambuk @buboq kanji ni mmg fav.ini cara yg masak mudah dan cepat.Kalau surirumah mcm sy kerja umah tak henti2.so utk jimatkan masa kat dapur......nasi dimasak terlebih dahulu dlm rice cooker n daging direbus dlm slow cooker.takdelah buang masa nak tunggu daging utk empuk.daging pula kalu dlm slow cooker,cukuplah 2 @ 3 jam...kalu lama sgt nnt hancur pulak.dlm masa 1/2jam -45 minit dah siap.biasanya dimakan bersama daging yg digoreng kunyit,telur masin,lada hitam n kicap.pastu bolelah ditabur bawang goreng n daun sup@daun bawang.ini cara saya.....mungkin jugk ada cara yg lebih mudah simple dan yg penting sedapppp<3 selamat mencuba.
No comments :
Post a Comment